У Росії легалізують "електронні гроші"

Понеділок, 23 листопада 2009, 19:00

Системи електронних платежів в Росії вже незабаром можуть стати офіційним засобом розрахунків, обов'язковим до приймання як приватними організаціями, так і держорганами.

Потурбував про це російський Центробанк, вирішивши підвести цей ринок під банківське регулювання, пише газета "Дело".

Згідно з планами влади, електронним платіжним системам, таким, як WebMoney, "Яндекс.Деньги" і ще десятки дрібних систем, щоб стати повноцінними учасниками фінансового ринку, необхідно буде "всього лише" придбати банк, який буде займатися емісією електронних грошей, а так ж здійснювати всі розрахунки.

Якщо у якоїсь організації не буде можливості обзавестися власним банком, регулятора це не хвилює: у країні достатньо і 10 нормально функціонують електронних платіжних систем, тобто, майже вдвічі менше, ніж існує нині.

Реклама:

WebMoney раніше перейнялася цією проблемою і придбала невеликий банк "Мережева розрахункова палата", а "Яндекс.Деньги" співпрацюють з "Альфа-Банком". Останній, втім, емісією електронних грошей займатися не збирається - з його допомогою можна лише здійснювати перекази грошей за допомогою карток.

Взагалі, знайти банк, який погодився б на емісію, практично не реально: це їм просто не цікаво, оскільки принесе дуже мало прибутку, який обмежиться лише платою за послуги. Основну ж частину прибутку буде забирати платіжна система.

Так що, на думку учасників банківського ринку, платіжним системам все-таки доведеться купити свій банк, витративши на це кілька мільйонів доларів. Але таке придбання обов'язково окупиться надалі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: