Масових банкрутств банків не буде - НБУ

Понеділок, 23 листопада 2009, 18:32

Масових банкрутств в українській банківській системі не буде, переконаний виконуючий обов'язки заступника голови Національного банку України Василь Пасічник.

Про це він заявив на засіданні фінансового прес-клубу у понеділок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Найближчим часом істотного кількості банків, на які буде введена тимчасова адміністрація, не очікується, і масового банкрутства банків не буде жодним чином", - сказав він.

Разом з тим, за словами Пасічника, не виключено, що НБУ може ввести тимчасову адміністрацію в окремих банках, які не виконують узгоджену з НБУ програму капіталізації, розроблену за підсумками діагностики банків.

Реклама:

Банкір також повідомив, що питома вага проблемних кредитів у кредитному портфелі банків з початку року зросла до 8%.

"Ми не можемо сказати, що ситуація в банківській системі різко покращилася. Ми можемо констатувати не темпи зростання, а зниження темпів падіння. Питома вага проблемних кредитів банків з початку року зросла до 8%, зокрема, якщо говорити про фізичних осіб, то частка проблемних кредитів фізичних осіб зріс до 6%. Це майже удвічі (більше) в порівнянні з початком року", - сказав він.

При цьому Пасічник зазначив, що банки зазнають збитків і сформували значні резерви під кредитні ризики, що обмежує їхні можливості з кредитування.

За словами в.о. заступника голови НБУ, у 14 з 17 банків, у яких введена тимчасова адміністрація, ведуться переговори з потенційними інвесторами.

"У той же час не всі інвестори належним чином оцінюють свої можливості, і переговорний процес через це сильно затягується", - додав він.

Як нагадав Пасічник, у стадії ліквідації знаходиться 12 українських банків, у тому числі щодо чотирьох банків прийнято рішення про ліквідацію у 2009 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!