Ющенко обіцяє інтегрувати українську "трубу" до Європи

Понеділок, 23 листопада 2009, 13:30

Президент Віктор Ющенко обіцяє модернізувати українську газотранспортну систему й інтегрувати її в європейську систему газопостачання.

Про це ідеться у передвиборчій програмі Ющенка, оприлюдненій в понеділок на сайті Центральної виборчої комісії, повідомляє РІА "Новости".

"Україна створить надійні гарантії своєї енергетичної безпеки. Буде здійснено модернізацію національної газотранспортної системи та її інтеграція в європейську систему газопостачання", - обіцяє він.

Як повідомлялося, 23 березня 2009 року Україна підписала з Євросоюзом за підсумками міжнародної конференції в Брюсселі спільну декларацію про модернізацію газотранспортної системи, розраховуючи на мільярди євро інвестицій і обіцяючи створити прозорий газовий ринок.

Реклама:

При цьому Київ і Брюссель практично виключили Москву з обговорення питання. Пізніше Україна і ЄС заявили, що хочуть бачити в цьому проекті Росію.

Раніше США висловили готовність допомогти Україні у вирішенні проблем газового сектору, зокрема, у світлі домовленостей про модернізацію ГТС.

Українська газотранспортна система (ГТС) є другою в Європі і однією з найбільших у світі. Її загальна довжина становить 37,6 тис. кілометрів. По ній транспортується близько 80% всього газу, що йде з Росії до країн Європи.

Кабінет міністрів у жовтні схвалив концепцію розвитку і модернізації ГТС України на 2009-2015 роки, де йдеться про необхідність модернізації лінійної системи ГТС, модернізації компресорних і розподільних станцій.

Тоді Ющенко заявляв, що найближчим часом буде затверджено календарний план проведення модернізації української газотранспортної системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!