Китай відмовився відв'язувати юань від долара

Понеділок, 23 листопада 2009, 10:55

Китаю не важливо, скільки коштує долар, оскільки це майже не впливає на економіку країни.

Тому ослаблювати контроль за курсом національної валюти країна поки не має наміру, Про це заявив президент Центробанку КНР Чжоу Сяочуан на форумі BusinessWeek CEO в Пекіні, пише газета "Ведомости".

За його словами, це - відповідь США, які добиваються відв'язування юаня від долара.

Питання курсів валют минулого тижня обговорював і президент США Барак Обама під час візиту до Китаю. Але обіцянок, що курсова політика буде скорегована, він не отримав.

Реклама:

Кілька американських конгресменів минулого тижня звернулися до Мінторгівлі США з проханням провести розслідування на предмет маніпулювання Китаєм курсом валюти, тому що недооцінений юань робить експорт з КНР несправедливо дешевим.

Зміни курсової політики КНР підтримують і країни Азії, заявив президент Світового банку Роберт Зеллік в інтерв'ю Financial Times.

Наразі китайська влада зайняла місце спостерігача на валютному ринку.

Підбивати підсумки переговорів рано, вважає Зеллік, валютна політика в будь-якому випадку буде змінюватися поступово.

Дисбаланси між економіками США і Китаю величезні і проблему доведеться вирішувати, впевнений Микола Кащеєв з російського Сбербанку.

Причина не в прив'язці юаня до долара, вважає голова ради директорів азіатського підрозділу Morgan Stanley Cтівен Роуч: "Головна проблема в американській економіці, проблему незбалансованості якої вирішити набагато складніше, ніж у Китаї".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!