Думка експерта: Визнавши валютні кредити, Нацбанк закрив чергову "лазівку"

Понеділок, 23 листопада 2009, 10:41

Вищий господарський суд задовольнив касаційну скаргу Національного банку на рішення судів першої та апеляційному інстанцій, якими були визнані недійсними договори кредитування ВТБ Банку в іноземній валюті.

Як пояснив радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко у коментарі "Економічній правді", таким чином НБУ ліквідував чергову "лазівку" несумлінних позичальників, які за допомогою судів намагалися довести незаконність валютних кредитів.

"При цьому, коли вони брали цей валютний кредит, тоді вони явно не турбувалися про законність цієї операції, і помітили це тільки коли настав час платити", - зазначив він.

"З ініціативи НБУ Вищий господарський суд визнав, що валютний кредит не може бути визнаний незаконним, незважаючи на те, що єдиним засобом платежу на території України є гривня", - додав він.

Реклама:

На думку Охріменка, багато в чому саме різного роду прийоми і шахрайства недобросовісних позичальників ще більше поглиблюють проблеми банків і тим самим гальмують процес відродження кредитування.

Тому, хоча пожвавлення в процесі кредитування має місце, але воно має багато в чому вибірковий характер, зазначив експерт.

"Швидше за все, найближчим часом на поліпшення умов кредитування зможуть розраховувати виробничі компанії, пов'язані з виготовленням продуктів харчування. Вони здавалися найбільш успішними компаніями, у порівнянні з іншими видами бізнесу", - прогнозує Охріменко.

За його словами, фізичні особи можуть поки лише розраховувати на поліпшення умов оцінки суми застави, а от зниження ставок за кредитами найближчим часом досягти буде складно.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: