Кучма радить переписати газові контракти

Понеділок, 23 листопада 2009, 09:51

Україна повинна наполягати на перегляді газових угод з Росією, оскільки нинішні умови контрактів - "кабальні для країни".

Про це заявив другий президент України Леонід Кучма в інтерв'ю агентству "ЛІГАБізнесІнформ".

"Угоди переглядати потрібно. Це однозначно. Сьогодні вже всі це розуміють. А спроби видати за велику перемогу усунення посередника "РосУкрЕнерго" взагалі несерйозні: викинули зі схеми українсько-російську комерційну компанію, а замість неї "запустили" на український ринок "Газпром" - могутнього російського державного монополіста!" - вважає він.

За словами Кучми, кабальність контрактів для України продемонстрував 2009 рік.

Реклама:

"У Ялті Володимир Путін, по суті, погодився на перегляд обсягів поставок і транзиту газу на 2010 рік. Однак поки на правовому рівні не переглянуто питання про санкції, які зараз стосуються лише України у разі недобору обсягів газу. Але не зачіпають Росію - за скорочення обсягів транзиту газу. Правда, Путін на словах запевнив, що санкції за 2009 рік не будуть застосовуватися. Україні що, кожен рік доведеться чекати поблажливості?" - зазначив політик.

Відповідаючи на запитання, як сильно політика впливає на комерційні відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом", Кучма нагадав, що "газова війна" почалася саме через політику.

"Нова влада заявила абсолютно новий курс, розвернулася одним місцем - спиною - до Росії і сказала, що не знає такого стратегічного партнера, а орієнтується тільки на Захід. Росія у відповідь вжила заходи чисто економічні: з 50 доларів ціна на газ піднялася до небес, хоча ми могли купувати газ по 50 доларів до 2012 року. Кому це заважало? І про це дуже відверто глузливо сказав Володимир Путін у Ялті. Треба вчитися у Казахстану. Казахстан з усіма в дружбі. І з Китаєм, і з Індією, і з Америкою , і з Росією. Він з усіма вміє домовлятися. У цьому і полягає політика", - відзначив він.

При цьому Кучма додав, що наявність договору про постачання газу до 2019 року зовсім не виключає повторення газової кризи.

"Причини можуть бути різні: недобір газу, несанкціонований відбір, неплатежі. До речі, Путін вже звернувся до Євросоюзу з попередженням про можливі газові проблеми для ЄС у зв'язку з неплатоспроможністю України. Тепер все буде залежати від дій української влади, чи зможе вона попередити повторення криз", - вважає він.

Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко днями направив Медведєву лист, у якому запропонував ряд заходів для налагодження взаємовигідної співпраці у газовій сфері між Україною і Росією.

При цьому глава української держави розкритикував нинішні газові контракти. За його словами, при збереженні контрактів незмінними вже навесні "Нафтогаз" не зможе забезпечувати підготовку до наступного опалювального сезону, і будуть формуватися загрози для надійності поставок газу в Україну і його транзиту до Європи.

У відповідь помічник президента РФ Сергій Приходько заявив, що Росія "категорично проти того, щоб енергобезпеку Європи ставилося в залежність від особистих амбіцій українських політиків". А спроба "залякати Росію і Європу прогнозами кризи в транзиті газу - це вже щось з сфери" політичного шантажу", - додав він при цьому.

В неділю в ефірі телеканалу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що звернення президента Віктора Ющенка до свого російського колеги з пропозицією переглянути діючий газовий контракт пов'язано зі спробами повернути RosUkrEnergo AG.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!