Думка експерта: Ідея створення стабілізаційного фонду провалилася

Середа, 18 листопада 2009, 16:57

Створення урядом стабілізаційного фонду як складової частини державного бюджету провалилось.

Таку думку "Економічній правді" висловив економіст Володимир Шемаєв.

"Сліпо копіюючи, антикризові заходи у Росії та інших державах, уряд створив минулого року стабілізаційний фонд", - зазначив він.

Шемаєю нагадав, що стабфонд створювався для надання кредитів для погашення, рефінансування та обслуговування кредитів, одержаних до 15 вересня 2008 року вітчизняними банківськими установами і суб'єктами господарювання від іноземних кредиторів та фінансування інших інвестиційних та соціально-економічних проектів.

Реклама:

"Планове наповнення Стабфонду в 2009 році мало становити майже 20 млрд. гривень, з яких 9,8 млрд. гривень планувалося залучити за рахунок приватизації, 4,3 млрд. гривень - за рахунок розміщення державних цінних паперів (на внутрішньому ринку), 5,9 млрд. гривень - за рахунок залишків коштів з минулого року", - констатує експерт.

Крім того, за його словами, коштами фонду до бюджету цього року планувалось збільшити статутні капітали Ощадбанку та Укрексімбанку, фінансувати інвестиційні проекти на підприємствах авіабудування, оборонно-промислового комплексу, машинобудування, придбання повітряних суден, реалізувати інвестиційні проекти в енергетичній галузі.

Кошти також було передбачено на створення культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький арсенал", будування автотранспортної магістралі через річку Дніпро в місті Запоріжжі, для придбання шкільних автобусів для сіл.

"Однак, ні шкільних автобусів, ні мостів, ні тим більш інноваційних проектів країна не побачила. Бо надходження до фонду скали 5-10% від планового показника", стверджує Шемаєв.

За його словами, уряду варто переглянути джерела його наповнення. У всьому світі подібні фонди (Sovereign wealth fund) наповнюються за рахунок надприбутків від продажу нафти, газу, природних ресурсів, а не від продажу держвласності, каже експерт.

"Окремим питанням слід поставити інвестиційну складову, оскільки такий фонд мусить в першу чергу інвестувати кошти у розвиток економіки, а не спрямовувати їх виключно на "латання" бюджетного дефіциту", - підкреслив він.

І, насамкінець, на його думку, потрібно поставити питання публічності фонду - кожний громадянин має знати звідки поступають гроші і на що вони витрачаються.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!