У Ющенка прогнозують недоотримання 40 мільярдів у держбюджет

Вівторок, 17 листопада 2009, 20:21

Доходи загального фонду державного бюджету в 2009 році виявляться приблизно на 40 млрд. гривень нижче від запланованих.

Такий прогноз висловив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба глави держави.

"Криза в економіці породжує фіскальну кризу", - сказав він.

Шлапак нагадав, що за підсумками 10 місяців до загального фонду держбюджету було мобілізовано 120,91 млрд. гривень, або 65,7% річного плану, при цьому 11 млрд. гривень податків було зібрано наперед.

Реклама:

На його думку, в останні два місяці до кінця року отримати встановлену законом про держбюджет суму доходів нереально.

У зв'язку з цим Шлапак прогнозує погіршення ситуації з виплатами зарплат працівникам бюджетних установ та виконанням соціальних гарантій.

"Цей рік ще якось дотягнемо. Але немає відповіді на виклики, які чекають нас у наступному році, при абсурдному, спланований на нереальних макропоказниках проекті держбюджету-2010, представленому урядом", - підкреслив він.

Як відомо, згідно з даними проспекту емісії єврооблігацій "Нафтогазу" від 5 листопада, уряд, базуючись на тенденціях станом на початок жовтня, допускає недовиконання загального фонду держбюджету-2009 з доходами на 30 млрд. гривень.

З цієї суми приблизно 20 млрд. гривень відображають падіння збору податку на додану вартість, а 10 млрд. гривень - податку на прибуток.

Доходи держбюджету в 2009 році (з урахуванням поправок) заплановано на рівні 245,52 млрд. гривень, у тому числі загального фонду - 183,98 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!