Банки незадоволені правилами гри на валютному ринку

П'ятниця, 13 листопада 2009, 10:20

Нацбанк увів жорсткі правила роботи на готівковому ринку іноземної валюти.

З 20 листопада громадяни не зможуть за один день купити більше ніж 10 тисяч доларів, а банки зобов'язані будуть відновити кризову практику єдиного обмінного курсу в усіх відділеннях, пише видання "Комерсант-Україна". 

Міністерство юстиції зареєструвало постанову Нацбанку № 538 від 9 вересня, якою внесено зміни до "Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України".

Документ має запобігти використанню банків для легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

З 20 листопада банкам заборонено продавати одній фізичній особі валюту на суму понад 80 тис. грн. за один день. Постанова продублювала ряд норм, спрямованих на ідентифікацію клієнтів.

Для операцій від 15 тис. грн. необхідно буде надавати посвідчення особи, а в квитанції вказувати прізвище, ім'я та по батькові покупця. При операціях понад 50 тис. грн. на квитанції також вказується серія, номер та дата видачі паспорта, ідентифікаційний код. Копії паспорта залишаються в банку.

Жорсткі вимоги введені і відносно банкірів. Кожний день голови правлінь зобов'язані будуть виставляти єдиний курс обміну валют у всій мережі, що заборонено змінювати протягом операційного дня.

При цьому НБУ встановить маржу курсів покупки/продажу, а банкам заборонять стягувати комісії за купівлю-продаж валюти. НБУ вдалося зареєструвати цей документ з другої спроби.

Введення єдиного курсу директор дирекції з банківського нагляду НБУ Василь Пасічник пояснював необхідністю знизити паніку серед населення, викликану постійною зміною курсу в обмінних пунктах протягом дня. Це, на його думку, провокувало громадян скуповувати валюту.

Але банкіри незадоволені жорсткістю правил продажу валют.

"Це кардинально змінює ситуацію. Раніше клієнт міг спокійно купити в банку велику суму доларів, пред'явивши паспорт, а тепер не можна продавати більше 10 тисяч доларів, - говорить заступник голови правління "Дочірнього банку Сбєрбанку Росії" Дмитро Золотько.

Рішення НБУ буде мати зворотний ефект - розвиток чорного ринку і зростання попиту на валюту, кажуть банкіри.

"Вся політика Нацбанку спрямована не на регулювання, а на обмеження і заборони для ринку. Хоча такі обмеження не втримали курс долара від стрибка з 5,05 грн. до 9 грн. Це призведе до виникнення чорних обмінників", - упевнений скарбник одного з банків .

Реклама:

Деякі валюти можуть зникнути з продажу.

"Значні труднощі виникнуть і через заборону на зміну курсу протягом дня, - вважає Золотько .- Особливо болісно це для таких валют, як євро і рубль, курси яких залежать від волатильності пара євро/долар і долар/рубль. Не маючи можливості реагувати на зміни крос-курсів, банки будуть змушені періодично зупиняти проведення операцій в даних валютах".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!