Україна продає на східному фронті

Четвер, 12 листопада 2009, 10:08

Азія обігнала Європу і країни СНД в імпорті українських товарів.

Про це говориться в оприлюднених даних Держкомстату, пише видання "Комерсант-Україна".

З даних випливає, що не дивлячись на кризу в січні-вересні найбільшу частку в структурі експорту українських товарів утримали країни СНД.

Формально в поточному році частка країн СНД знизилася з 35% до 34%, але ця зміна викликана методологічними нюансами. Після виходу Грузії із складу СНД Держкомстат з серпня поточного року став враховувати торговельний обіг з цією країною в групі країн Азії.

Частка експорту українських товарів до Грузії склала 1%, а отже, частка країн СНД залишилася незмінною (частка Росії скоротилася на 3,2 п.п. - до 20,7%).

За дев'ять місяців поточного року обсяг експорту товарів з України знизився на 48,7% (до 27,47 млрд. дол.), а імпорту - на 53,5% (до 31,57 млрд. дол.).

Від'ємне сальдо торгівлі в порівнянні з показником аналогічного періоду 2008 року впало в 3,5 рази - до 4,09 млрд. дол.

Негативно криза вплинула на динаміку експорту українських товарів до європейських країн - їх частка знизилася з 28,8% до 25,2%, і регіон опустився на третє місце в переліку ринків збуту українських товарів.

На друге місце піднялася Азія - її частка зросла з 23,2% до 31,4% (з урахуванням Грузії). Половину приросту забезпечив Китай завдяки рекордному споживанню української металопродукції - частка країни зросла з 0,9% до 4,2%.

Динаміка збільшення частки азіатського ринку та зменшення європейського була помітна ще до кризи, в поточному році ця тенденція збереглася. Незначно зросла частка країн Африки - з 6,2% до 6,5%, скоротилася частка країн Південної та Північної Америки - з 6,5% до 2,6%.

Експерти прогнозують збереження високих обсягів поставок українських товарів на азіатські ринки в 2010 році.

"Україна, як член СОТ, активно використовує можливості для проникнення на нові ринки. Швидше за все обсяги поставок в азіатські країни продовжить зростати, можливо, покращиться ситуація на ринках Африки та Латинської Америки", - відзначає аналітик центру BEST Світлана Таран.

Стимулом для зростання поставок українських товарів у Західну півкулю має стати і створення зони вільної торгівлі з Канадою. Можна очікувати і збільшення поставок в СНД.

"Ці країни швидко вийдуть з кризи, що поверне попит на обладнання, в тому числі на продукцію українського машинобудування", - говорить аналітик ІК Astrum Investment Management Олексій Блінов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!