Ющенко не дасть мільярд на грип. Оновлено

Середа, 11 листопада 2009, 12:56

Президент Віктор Ющенко має намір застосувати право вето до закону "Про внесення змін до закону "Про державний бюджет України на 2009 рік", який передбачає додаткове фінансування боротьби з епідемією грипу та ГРВІ в обсязі 1 млрд. гривень.

Про це він заявив під час телефонної "гарячої лінії" видання "Комсомольська правда в Україні".

"Я з цим законом зроблю так, як я зробив із законом по Євро", - сказав Ющенко.

"Не треба мене шантажувати. У мене є право президента і я його застосую", - додав він.

Реклама:

Ющенко пояснив, що не підпише закон, оскільки він передбачає додаткову емісію мільярда гривень.

"Прем'єр-міністр, вводячи суспільство в оману, вносить проект закону - взяти у Нацбанку 1 мільярд. Як колишній голова Нацбанку можу сказати: НБУ може виділити і 100 мільярдів, і один трильйон, тільки, будь ласка, називайте речі своїми іменами", - сказав він.

"Якщо мова йде про емісію, то треба говорити правду. Піти на емісію - це означає офіційно оголосити, що сьогодні ми починаємо подальшу девальвацію національної валюти", - додав президент.

На думку Ющенка, Тимошенко намагається спровокувати НБУ до емісії, а у разі відмови від неї - спробувати замінити керівництво Нацбанку на вигідних для себе людей.

При цьому він нагадав, що, згідно з Конституцією, уряд не має права втручатися у діяльність НБУ.

Ющенко наголосив, що поверне закон про виділення мільярда на боротьбу з епідемією назад до парламенту зі своїми пропозиціями щодо винайдення коштів на ці потреби.

Як повідомлялося, у середу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко назвала "саботажем" з метою введення надзвичайного стану затягування підписання президентом закону про виділення 1 млрд. гривень на боротьбу з епідемією грипу та призупинення дій постанов Кабінету міністрів про закупівлю медичного обладнання за рахунок держгарантій.

"Якщо він не підпише, це буде означати, що він хоче повернення до надзвичайного стану, до часів, коли епідемія розповсюджувалася. І на фоні цього зупинити президентські вибори. Я вважаю, що для президента ця діяльність є несумісною з перебуванням на посаді", - заявила вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!