Секретаріат президента: Пенсійний фонд все більше залежить від уряду

Вівторок, 6 жовтня 2009, 13:08

За підсумками 9 місяців планові показники доходної частини Пенсійного фонду виконано на 100,3% (отримано 108,612 млрд. гривень), у тому числі: за власними доходами на 104,6% (73,02 млрд. гривень); за надходженнями з бюджету на 100% (35,549 млрд. гривень); за коштами з фондів соціального страхування на 85,9% (43 млрд. гривень).

Такі дані містяться в аналітичній записі Секретаріату президента щодо фінансового стану Пенсійного фонду за січень-вересень 2009 року, оприлюдненій на веб-сайті глави держави.

Згідно з повідомленням, план за видатками виконано на 100%, сума яких становила 122,561 млн. гривень і перевищила величину доходів на 13,949 млрд. гривень, або на 12,8%. Залишок на кінець серпня склав 824 млн. гривень.

В аналітичній записці зазначається, що виконання планових показників доходної частини бюджету за січень-вересень 2009 року було досягнуто завдяки їх коригуванню Пенсійним фондом упродовж 2009 року. Зокрема, плановий показник загальної суми доходів зменшено на 9%, або на 10,376 млрд. гривень, показник власних доходів - на 12,3%, або на 9,79 млрд. гривень.

Реклама:

"Виходячи з планових показників, які було надано раніше, невиконання бюджету становило б за загальною сумою доходів на 6,2%, за власними доходами - 8,3%", - підкреслюється у документі.

Виконання зобов'язань з пенсійних виплат, зазначають у Секретаріаті, стало можливим завдяки отриманню Пенсійним фондом позичок з державного бюджету.

"Так, з початку року на покриття дефіциту Фонд отримав з державного бюджету позики у сумі 26,2 млрд. гривень, а погасив - 13,6 млрд. гривень. Станом на 1 жовтня 2009 року його заборгованість за отримані позички складає 12,6 млрд. гривень", - ідеться у документі.

Крім того, у Секретаріаті звертають увагу на те, що у січні-серпні залишок коштів бюджету Пенсійного фонду на кінець звітного періоду зменшився більше ніж у 4,4 раза - з 3,5 до 0,8 млрд. гривень.

Це є загрозливим з огляду на те, що в бюджеті Пенсійного фонду не передбачено резерву коштів для поточних потреб, які складають 13,5 млрд. гривень на місяць.

"Таким чином, з початку року продовжує зростати залежність виконання бюджету Пенсійного фонду від надання урядом позичок та дотацій, сума яких тільки за 9 місяців порівняно з попереднім роком зросла майже на 58%, а сума непогашеної позички більш ніж у 2 рази. Ситуація ускладнюється зростанням недоїмки та заборгованості із виплати заробітної плати", - зазначається у документі.

"Відтак запобігти розбалансуванню пенсійної системи та виникненню заборгованості з пенсійних виплат можливо лише завдяки здійсненню урядом системної фінансово-економічної політики, яка передбачала б, зокрема, реалізацію ефективних заходів щодо погашення недоїмки до Пенсійного фонду та заборгованості із заробітної плати", - підкреслюють у Секретаріаті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!