В Україні не буде другої хвилі фінансової кризи?

П'ятниця, 23 жовтня 2009, 10:14

Найближчим часом Україні не варто побоюватися другої хвилі фінансової кризи з боку банківської системи.

Таку думку в інтерв`ю агентству "УНІАН" висловив керуючий партнер компанії PricewaterhouseCoopers Борис Краснянський.

При цьому він уточнив, що прояви кризи можуть бути різними: "Якщо під кризою розуміти хвилю банкрутств, то це один варіант, якщо ж девальвацію гривні, то ми й так живемо в безперервній кризі".

Що стосується можливих нових банкрутств, то, за його словами, в Україні дійсно існує серйозна проблема неплатежів за банківськими кредитами.

Реклама:

"Із загального обсягу кредитів, виданих у країні, близько 25% на сьогоднішній день - це нехороші борги, при цьому банківські резерви створено всього на 12,5% від загального обсягу кредитів. Тобто, ще 12,5% потрібно буде визнати як збитки банків. Але навіть якщо така сума впаде в збитки банків, то це ще не друга хвиля кризи в Україні", - сказав Краснянський.

Він підкреслив, що не бачить передумов для хвилі банкрутств у зв`язку з великим обсягом проблемних кредитів.

"Банки ніколи не зацікавлені в банкрутстві своїх позичальників. Подивіться на реструктуризацію боргів наших великих металургійних компаній за кордоном, йдеться про 3 мільярди доларів, 1 мільярд. Подібна ситуація з реструктуризацією платежів за євробондами, які мають наші компанії-девелопери. Перебуваючи практично у стані дефолту, вони поїздили, поговорили й реструктуризували свої борги", - підкреслив експерт.

Він додав, що із сторони західних банків не очікується великого тиску на українських боржників.

"Українські банки значно краще вміють отримувати свої борги від українських же компаній. Але навіть для них завжди краще отримати назад свої гроші, а не оголосити боржника банкрутом", - зазначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!