В МВФ заперечують фінансування кампанії Тимошенко

Четвер, 22 жовтня 2009, 19:57

Міжнародний валютний фонд (МВФ) виділяє кошти центральному банку країни, тому звинувачення української опозиції на адресу фонду в нібито фінансуванні ним діяльності прем'єр-міністра Юлії Тимошенко як кандидата в президенти, не відповідає дійсності.

Про це заявила директор департаменту зовнішніх відносин МВФ Керолайн Аткінсон, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Як ви знаєте, фінансування МВФ надається центрального банку, де існує відповідний нагляд і контроль", - сказала вона.

Аткінсон відмовилася коментувати поточний стан виконання Україною програми співпраці з МВФ, нагадавши, що місія фонду знаходиться в Києві, де проводить третій перегляд програми, і зі сформованою практикою до завершення її роботи такі коментарі не даються.

Реклама:

За її словами, в ході роботи місії багато чого може змінитися, однак відразу після завершення роботи така інформація буде надана пресі.

Як повідомлялося, напередодні міністр фінансів опозиційного уряду Микола Азаров на зустрічі з місією МВФ заявив, що продовження кредитування фондом уряду в умовах невиконання ним зобов'язань сприймається опозицією як фінансування Юлії Тимошенко як кандидата в президенти.

За його словами, МВФ фактично бере участь в політиці українського уряду щодо втягування країни в боргову яму.

Традиційно кредити МВФ надавав Національному банку України. Проте в рамках відкритої восени минулого року програми stand-by у розмірі близько 17 млрд. доларів фонд вперше почав виділяти кошти безпосередньо уряду. Зокрема, з отриманих трьох траншів на загальну суму майже 11 млрд. доларів, уряд отримав половину другого і весь третій на загальну суму понад 4,7 млрд. доларів.

Четвертий транш у розмірі 3,8 млрд. доларів запланований на листопад, проте ряд експертів висловлював сумніви в його виділення через порушення Києвом низки зобов'язань, взятих у рамках співпраці з Фондом.

Україна, зокрема, з 1 вересня повинна була підвищити ціни на газ для населення на 20%, а з 1 жовтня - і для теплокомуненерго, однак цього не сталося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: