Золото і цукор подорожчають

Четвер, 22 жовтня 2009, 13:49

Вартість золота та інших дорогоцінних металів, а також зерна, соєвих бобів та цукру може вирости в найближчі шість місяців.

Такі прогнози висловлюють аналітики Investec Asset Management, пише видання "Дело".

Сировина дорожчає майже безперервно з початку цього року слідом за послабленням долара і зростаючою готовністю інвесторів вкладати кошти в матеріальні активи, вважає один з топ-менеджерів Investec Бредлі Джордж.

"Цілком зрозуміло, що інвестори шукають можливості заробити на матеріальних активах, внаслідок чого ми спостерігаємо зростання і вартості сировини, і акцій сировинних компаній", - заявив Джордж.

Вартість золота зросте, оскільки виробники металу не збільшили його виплавку, незважаючи на зростання попиту. Крім того, Investec посилається на підвищений інтерес до золота "інвесторів широкого кола".

Ринок нафти залишається "дещо слабким", вважають в Investec. Дії ОПЕК допоможуть утримувати ціну нафти в межах 50-80 доларів за барель аж до грудня цього року. Експерти очікують, що нафта в 2010 році буде коштувати близько 65 доларів за барель.

Вартість металів як і раніше, багато в чому буде визначатися попитом у Китаї. На цей час ціни "взяли перепочинок", оскільки попит у Китаї трохи знизився, зазначив Джордж.

Ціни на мідь як і раніше, будуть "досить високими" в середньостроковій перспективі, у той час як вартість нікелю та олова може знизитися, оскільки виробництво обох металів все ще випереджає попит.

Вартість зерна і соєвих бобів може вирости як у короткостроковій, так і в середньостроковій перспективі, оскільки в даний час є проблеми із збиранням врожаю в США, де несприятливі погодні умови перешкоджають початку збиральних робіт.

Зниження рівня виробництва цукру в Бразилії може відбитися на підвищенні цін на цей вид сільгосппродукції. З початку року цукор подорожчав вже вдвічі, оскільки збору врожаю в Бразилії та Індії, двох найбільших виробників сировини для його виробництва, завадила погана погода.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!