Відстрочка виплати кредитів обійдеться "Нафтогазу" в 700 мільйонів доларів?

Вівторок, 20 жовтня 2009, 15:58

Реструктуризація боргів Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" недешево обійдеться країні.

Про це заявив один з потенційних кандидатів у президенти Сергій Тігіпко, коментуючи інформацію про умови реструктуризації боргів "Нафтогазу", повідомляє прес-служба політика.

"До кабального газового договору зараз додалися кабальні умови кредитування", - сказав він.

Тігіпко нагадав, що технічний дефолт НАК за єврооблігаціями привів до підвищення ставки кредитування за всіма зовнішніми зобов'язаннями держкомпанії.

Реклама:

"Елементарний розрахунок показує, що відстрочка виплати кредитів обійдеться "Нафтогазу" в додаткові 700 млн. доларів", - підкреслив він.

Тігіпко вважає, що в результаті такої реструктуризації боргів "Нафтогазу" іноземні банкіри додатково зароблять від 2% до 5% річних.

На думку політика, НАК все глибше занурюється в боргову трясовину.

"Урядові гарантії за зобов'язаннями газової компанії - фікція. Такі гарантії може давати тільки повноправний міністр фінансів, а такого у нас до цих пір немає. А значить, реструктуризація боргів - це не тільки додаткові витрати, а й загроза міжнародного кредитного скандалу", - підкреслив Тігіпко.

Головним джерелом всіх нинішніх проблем "Нафтогазу" Тігіпко вважає кабальний для країни газовий договір.

"Необхідність щомісячно оплачувати непомірно дорогий російський газ не дає можливості НАК розраховуватися за іншими зобов'язаннями. У результаті колись дешеві кредити перетворюються на непосильний тягар для країни", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: