Дизпаливо подорожчає

Вівторок, 20 жовтня 2009, 11:20

Підвищення з 1 листопада акцизного збору на дизельне паливо приведе до зростання відпускних цін на нього в оптовій і роздрібній торгівлі приблизно на 18 коп/літр.

Так вважають фахівці консалтингової групи "А-95", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У свою чергу, керівник прес-служби ПАО "Концерн Галнафтогаз" Олесь Приграничний припускає, що в цілому при збільшенні акцизу на 15 євро/тонна відбувається подорожчання ДТ приблизно на 20 коп/літр.

Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн підкреслив, що зростання цін на марки дизпалива з більш низьким змістом сірки, ніж 0,035-0,2%, буде меншим через більш "дбайливий" акциз.

"Менше підвищення буде у низькосірчистої марки ДП, тому що акциз на них пільговий. Підвищення складе близько 10 коп./літр", - вважає експерт.

Прогнозує подорожчання дизпалива з моменту підвищення акцизів і директор НТЦ "Психея" Сергій Сапегін. Він сказав, що оптові ціни на паливо із змістом сірки 0,2% можуть зрости в ціні орієнтовно на 300 грн./тонна.

"Українське ДП (вроздріб) подорожчає на 25 коп./літр, а його якісний європейський "побратим" - лише на 15 коп", - сказав експерт нафтового ринку.

Сапегін вважає малоймовірним більш значне зростання цін - це продиктовано загостренням боротьби за споживача в умовах економічної рецесії, завершенням збиральних робіт на полях, тобто, зниженням попиту з боку аграріїв.

На його думку, в найбільшій мірі подорожчання торкнеться покупців менш якісного дизпалива в частині вмісту сірки (чим вищий вміст сірки, тим більше підвищення акцизу на нього).

При цьому експерт не вважає коректним говорити про те, що в основному постраждають аграрії.

Даний сектор, за його оцінкою, сьогодні забезпечений не тільки застарілою технікою радянського виробництва, а й значною мірою високоякісної імпортної технікою, що вимагає й якісного палива.

Закон збільшує з 1 листопада акциз на дизельне паливо з вмістом сірки понад 0,2% - з 45 євро за тонну до 65 євро за тонну, від 0,035% до 0,2% - з 35 євро до 50 євро, від 0,005% до 0,035 % - з 30 євро до 45 євро, менше 0,005% - з 20 євро до 30 євро за тонну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: