Вітчизняні енергогенеруючі компанії втрачають інвестпривабливість

Вівторок, 20 жовтня 2009, 11:00

Експерти побоюються, що затягування лібералізації експорту електроенергії призведе до зниження інвестиційної привабливості енергогенеруючих компаній.

На думку аналітика інвестиційної компанії Astrum Investment Management Яна Липчинського, це, зокрема, перешкоджає диверсифікації валютних ризиків енергокомпаній, передає агентство "Українські новини".

"Прямий приплив валюти не тільки від продажу електроенергії на Захід, але й за рахунок інвестицій для розвитку експортних потужностей, міг би допомогти розвантажити проблему з іноземними кредитами в українській енергетиці", - вважає він.

Наразі монопольним експортером електроенергії є "Укрінтеренерго".

Реклама:

Аналогічну думку висловлює й аналітик BG Capital Олександр Паращий.

"Лібералізація експорту електроенергії потенційно може позитивно вплинути на привабливість українських генеруючих компаній для інвесторів", - сказав він.

На його думку, вихід на зовнішні ринки поставки електроенергії значно покращить доходи, зокрема, енергогенеруючої компанії "Західенерго".

"Компанія зможе заробляти двічі: перший раз, продаючи електроенергію в енергоринок (Оптовий ринок електроенергії), а другий раз - купуючи її в енергоринку для поставок у Європу", - пояснив він.

На думку аналітика, не зацікавлений у проведенні аукціонів із доступу до перетину для експорту електроенергії, у першу чергу, нинішній монопольний експортер електроенергії.

За його словами, це пов'язане з тим, що компанія має середньострокові контракти на експорт електроенергії і у разі проведення аукціонів буде змушена їх розірвати в односторонньому порядку, що, у свою чергу, може призвести до застосування до "Укрінтеренерго" штрафних санкцій.

"З іншого боку, компанія так і не показала свої контракти, тому не зрозуміло, чи є в них санкції і які", - звертає увагу експерт.

Як повідомлялося, раніше Міністерство палива й енергетики прогнозувало проведення Національною енергетичною компанією "Укренерго" першого аукціону з доступу енергопостачальників до перетину для експорту електроенергії до вересня, а потім - у жовтні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!