МВФ не сподобалась ідея фінансування Євро-2012 з прибутку НБУ

Середа, 9 вересня 2009, 20:24

Закон про фінансування Євро-2012 за рахунок авансування прибутку НБУ та включення положень нової редакції Бюджетного кодексу до проекту закону "Про Державний бюджет України на 2010 рік" суперечать положенням "дорожної карти" структурних і фіскальних реформ, узгодженої українською владою з Міжнародним валютним фондом.

Про це ідеться в оприлюднених у середу матеріалах другого перегляду програми співробітництва МВФ з Україною.

Згідно з ними, під час переговорів досягнута домовленість про необхідність протестувати нову редакцію Бюджетного кодексу, відмовившись від включення її положень до держбюджету-2010, і знайти інші джерела фінансування Євро-2012.

У документах наголошується, що авансування прибутку НБУ суперечить закону про Нацбанк і зазіхає на його незалежність, а впровадження Бюджетного кодексу вимагатиме додаткових трансфертів на місця в розмірі понад 1% ВВП.

Реклама:

Крім того, опублікована МВФ "дорожня карта" містить пункт про відмову урядової коаліції голосувати за прийнятий Верховною радою в першому читанні закон про підвищення мінімальної пенсії та заробітної плати, тому що це призведе до розбалансованості бюджету.

Згідно з документом, також досягнута домовленість про відмову уряду підтримати внесені до нього проекти податкової амністії та виділення Держказначейства зі складу Мінфіну, а також від мораторію на податковий аудит.

У той же час, "дорожня карта" передбачає проведення реформи енергосектору з одноразовим збільшенням на 20% цін на газ для населення і теплокомуненерго в 2009 році (що виведе їх на рівень 31% і 43% від цін імпорту відповідно) з подальшим збільшенням цін для ліквідації газових субсидій у 2011 році.

Також вказується на необхідність впроваджувати заходи, перераховані у "Брюссельській декларації" у березні 2009 року щодо підвищення прозорості, надійності і ефективності роботи "Нафтогазу України".

Крім того, документ передбачає включення до проекту держбюджету-2010 низки заходів податкової та пенсійної реформ, які повинні бути підготовлені до кінця жовтня 2009 року.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко відмовився підписувати нову редакцію Бюджетного кодексу і закон про фінансування Євро-2012 і повернув їх зі своїми пропозиціями до Верховної ради.

У той же час прем'єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово заявляла про необхідність подолання вето президента на ці два закони.

Верховна рада повторно проголосувала конституційною більшістю за закон про фінансування Євро-2012, однак глава держави знову повернув його до парламенту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!