Виробники цигарок прогнозують зростання частки контрабанди

Середа, 9 вересня 2009, 12:52

Виробники тютюнових виробів прогнозують зниження легального виробництва своєї продукції на 20% після планованого підвищення адвалорної ставки акцизного збору з діючих 20% до 36% від обороту реалізації.

Про це представники галузі заявили на євродебатах "Фіскальна політика України на ринку тютюнових виробів у контексті європейської інтеграції" у вівторок, повідомляє агентство "Українські новини".

"Якщо підвищать податки (акцизний збір) знову, то втратимо ще 20% легального ринку", - стверджує керівник із корпоративних питань Imperial Tobacco Ukraine Юрій Кішко.

На думку тютюновиробників, на внутрішній ринок України в такому разі може нелегально зайти близько 25-30 млрд. штук сигарет.

Реклама:

Як відзначив директор відділу із корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитра Редько, уже за 3 місяці із часу останнього підвищення акцизів (травень-липень) зниження легального виробництва становило 25%.

Із приводу виробництва сигарет у серпні 2009 року він повідомив, що в цьому місяці було легально вироблено 9,9 млрд. штук, тоді як у серпні 2008 року - 12,4 млрд. штук.

Як відзначив при цьому директор із корпоративних питаннях ь компанії Philip Morris Україна Костянтин Рябенко, вітчизняні сигарети, ціни яких відображають зростання акцизів, вимушені конкурувати з дешевою контрабандою.

"Збільшення акцизів в Україні в 2009 році, включаючи запропоноване підвищення, - безпрецедентне за своїм розмахом у світовій історії. Акцизні зобов'язання можуть збільшитися на 50% порівняно з діючими й привести до зростання цін ще на 25%", - у свою чергу додав він.

При цьому, як підкреслюють тютюновиробники, заплановане підвищення акцизу може стати четвертим за останні 12 місяців, що, крім іншого, порушує чинне законодавство, яке регулює порядок зміни податків.

За даними галузі, в 2008 році обсяг легального виробництва сигарет становив близько 122 млрд. штук сигарет.

Як повідомлялося, асоціація "Укртютюн" прогнозує зростання цін на сигарети на 25% у разі, якщо Верховна рада проголосує за підвищення адвалорної ставки акцизного збору з діючих 20% до 36%.

За підрахунками Мінфіну, пропоноване збільшення ставки акцизу на сигарети дасть змогу додатково залучити до держбюджету 350-500 млн. гривень до кінця 2009 року залежно від змін ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: