Україні радять не ризикувати з держбюджетом

Середа, 9 вересня 2009, 10:28

Україні слід вжити подальші кроки з мінімізації ризику збільшення потреб країни в кредитуванні, інакше вона може не отримати подальшу допомогу від Міжнародного валютного фонду.

Про це ідетьсй у повідомленні на веб-сайті МВФ.

Як відомо, Україна вже отримала від МВФ 10,5 млрд. доларів у рамках програми stand-by, які повинні повністю покрити дефіцит держбюджету.

Однак можуть виникнути ризики збільшення дефіциту, в тому числі зростання відтоку капіталу і недостатні інвестиції.

Реклама:

"Влада України повинна всіма силами перешкоджати нарощуванню бюджетного дефіциту, використовувати резерви і додаткові заходи регулювання, якщо виникне така необхідність", - відзначається в повідомленні МВФ.

Як повідомлялося, у листопаді 2008 року Україна звернулася до МВФ за кредитом у розмірі 16,4 млрд. доларів. Крім вже отриманих Україною коштів, передбачається виділення ще майже 6 млрд. доларів, з яких 3,7 млрд. доларів планується надати до кінця 2009 року.

За словами першого заступника керівника секретаріату президента Олександра Шлапака, Україна може не отримати черговий транш від МВФ, оскільки уряд країни не виконує взятих на себе зобов'язань і дезінформує керівництво фонду.

Як стверджує МВФ, щоб отримати безперешкодний доступ до наступного траншу кредиту, Україні необхідно прийняти нові закони з низки питань, зокрема, посилити незалежність центрального банку, підняти ціни на газ для громадян, переглянути систему оподаткування та пенсійних виплат і уникати підвищення витрат на соціальне забезпечення.

МВФ також вимагає, щоб Україна вирішила питання з двома проблемними банками: "Надра" та Укрпромбанком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!