Угоди на "Українській біржі" стануть анонімними

Понеділок, 7 вересня 2009, 09:16

З 14 вересня торги на "Українській біржі" (УБ) проходитимуть за участю центрального контрагента.

На думку учасників ринку, це зробить операції з цінними паперами анонімними і позбавить брокерів можливості маніпулювати вартістю цінних паперів, а також дозволить більш активний розвиток інтернет-трейдингу в Україні, оскільки можна буде укладати угоди між клієнтами одного брокера, пише газета "Комерсант-Україна".

Видання нагадує, що 3 вересня біржова рада УБ внесла зміни в правила торгів, які дозволять майданчику розпочати проведення в Україні анонімних угод із цінними паперами.

З 14 вересня, відповідно до нової редакції пунктів 20.23 та 22.13 Правил УБ, торги будуть проходити виключно за участю ТОВ "Український центральний контрагент".

Реклама:

Для цього Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) 14 липня схвалила відповідні зміни до Правил УБ, а 25 серпня центральний контрагент, створений російською біржею РТС, одержав у ДКЦПФР ліцензію зберігача цінних паперів та ліцензію на дилерську діяльність з торгівлі цінними паперами.

Центральний контрагент стане посередником в угодах, що здійснюються на біржі торговцями чи їх клієнтами.

Це дозволить торговцям скоротити витрати на фінансовий моніторинг - ідентифікацію один одного - і збереже анонімність торговців при укладанні угод, говорить заступник голови правління "Української біржі" Олексій Сухоруков.

Крім того, клієнти одного брокера зможуть укладати угоди між собою, а також зі своїм торговцем, що забезпечить нормальну роботу інтернет-трейдингу.

ДКЦПФР ще в червні змінила "Положення про функціонування фондових бірж", знявши заборону на укладення подібних угод. Але ця схема почне діяти тільки 14 вересня.

"Такі операції вважалися б незначними, так як покупець і продавець були однією і тією ж особою, що заборонено Цивільним кодексом", - розповів Сухоруков.

Він упевнений, що скасування такого обмеження дозволить збільшити реальні обсяги торгів на біржі на 30-40%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: