Уряд придумав для бізнесу нові податкові обмеження

Середа, 30 вересня 2009, 20:45

Кабінет міністрів з 1 жовтня буде вимагати від платників податку на додану вартість (ПДВ) реєстрації податкових накладних у Загальному реєстрі податкових накладних.

Про це заявив народний депутат Віталій Хомутинник, який очолює підкомітет з питань контролю та законодавчого забезпечення діяльності податкових органів комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" депутат уточнив, що поки реєстрацію повинні будуть проходити податкові накладні на суму ПДВ понад 1 млн. грн.

За його словами, в ухваленому 23 вересня розпорядженні "Питання Загального реєстру податкових накладних" Кабмін визначив, що податкова накладна передається покупцеві і, отже, може служити підставою для формування податкового кредиту тільки після такої реєстрації.

Таким чином, підкреслив Хомутинник, уряд знову перевищує свої повноваження у сфері податкового регулювання.

Він додав, що згідно з розпорядженням з 1 січня будуть підлягати реєстрації податкові накладні з сумою ПДВ понад 500 тисяч грн., А з 1 квітня 2010 року - на суму ПДВ понад 100 тисяч грн.

На думку Хомутинника, ідея створення Загального реєстру має право на обговорення, і навіть може бути реалізована в якійсь формі, але тільки шляхом внесення змін до закону про ПДВ.

"Кабмін повинен був подати до Верховної Ради відповідний законопроект. У комітеті ми б його могли оперативно обговорити. І можна не сумніватися, що раціональні пропозиції отримали б підтримку", - заявив Хомутинник.

"Закон не делегує Кабміну право встановлювати будь-які обмеження на відображення податкових накладних в податковому обліку", - додав народний депутат.

На його думку, нинішні дії уряду призведуть до конфліктів з суб'єктами господарювання, можливих судових розглядів і, в кінцевому рахунку, до скасування незаконного розпорядження.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!