"Газпром" змусить Європу платити за неотриманий газ

Понеділок, 28 вересня 2009, 09:03

Три найбільші споживачі російського газу в Європі - Німеччина, Італія і Туреччина - у 2009 році не вибирають мінімальні обсяги, передбачені контрактами.

У підсумку італійська ENI, німецька E.ON і турецька Botas потрапляють під дію принципу take or pay і повинні заплатити "Газпрому" неустойку в розмірі до 2,8 млрд. доларів, пише газета "Комерсант-Україна".

Туреччина планує провести переговори з Росією про пом'якшення умов поставок газу. Країна хоче домогтися призупинення дії принципу take or pay, за яким покупець повинен платити за законтрактований, але не вибраний газ.

За словами міністра енергетики країни Танера Йилдиза, споживання газу в країні знизиться в 2009 році на 5,4%. Однак російського газу Туреччина в I півріччі купила на 25% менше, ніж у січні-червні 2008 року. У цілому поставки склали 9,5 млрд. кубометрів.

Реклама:

Аналогічна проблема виникає і в інших великих споживачів "Газпрому". За підсумками I півріччя країни Західної Європи знизили закупівлі російського газу на 29% - до 46 млрд. кубометрів. Для Німеччини падіння склало 44% (до 12,23 млрд. кубометрів), Італії - 34% (до 8,2 млрд.), Франції - 21% (до 5,97 млрд.).

Джерело, близьке до ради директорів "Газпрому", стверджує, що III квартал не надто змінив ситуацію - і за підсумками року всі основні контрагенти монополії в Європі повинні будуть заплатити їй неустойку у рамках take or pay.

"Першою повинна провести повний розрахунок італійська ENI - 18 січня. Другою буде турецька Botas, потім - німецькі E.ON, BASF, RWE, потім - французькі GDF Suez і Total", - додав співрозмовник видання.

За його словами, для ENI розрив між мінімальним обсягом споживання, зазначених у контракті, і реальним складе 5 млрд. кубометрів вартістю 1,5 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!