Німеччина бачить в Nabucco додатковий трубопровід

П'ятниця, 25 вересня 2009, 11:15

Екс-канцлер Німеччини, голова комітету акціонерів, член ради директорів Nord Stream AG Герхард Шредер підтримує реалізацію проекту Nabucco.

Про це він сказав в Астані, виступаючи на Євразійському енергетичному форумі Kazenergy, який проходить в Астані в рамках Казахстанського енергетичного тижня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я виступаю за реалізацію трубопроводу Nabucco, оскільки нам необхідний додатковий імпорт в Європу. У нас є достатньо природного газу для трубопроводу в Північний і Південний потік, але не для Nabucco", - сказав він.

"Для того, щоб мати гарну позицію, Nabucco повинен заповнюватися газом з Ірану і це правильно, оскільки це ще одна можливість для поставок газу до Європи. Однак Європейському Союзу потрібно буде подолати політичний опір, і йому будуть необхідні сили для вирішення політичних розбіжностей з приводу санкцій, спрямованих на Іран і на енергоносії, що йдуть з цієї країни", - сказав Шредер.

Разом з тим він відзначив, що не бачить конкуренції між трубопроводами Південний потік, Північний потік і Nabucco.

"До 2020 року Nord Stream зможе поставляти 55 млрд. кубометрів газу, Південний потік - 30 млрд., Nabucco - теж 30 млрд. Вже ці цифри свідчать про те, що вони не можуть конкурувати між собою", - сказав Шредер.

Крім того, підкреслив він, вищевказані проекти "не можуть конкурувати з трубопроводами на Україні, тому що і ці транзитні лінії будуть необхідні".

"Проблема, про яку зараз говорить український уряд, потребує термінових інвестицій, і питання полягає в тому, чи здатна Україна сама вирішувати цю проблему", - зазначив Шредер.

Проект Nabucco передбачає постачання газу з Каспійського регіону до Європи в обхід Росії. Він передбачає будівництво газопроводу протяжністю 3,3 тис. км, що з'єднує Каспійський регіон, Близький Схід і Єгипет через Туреччину, Болгарію, Румунію, Угорщину з Австрією і далі з країнами Центральної та Західної Європи.

Вартість проекту оцінюється в 8 млрд. євро. Будівництво газопроводу Nabucco планувалося завершити до 2014 року. У проекті беруть участь шість компаній з часткою по 16,67%. Це енергетичні компанії: германська RWE, австрійська OMV, турецька Botas, румунська Transgaz, болгарська Bulgargaz і угорська MOL.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: