Уряд залишив "цукрові" дотації на торішньому рівні

Четвер, 24 вересня 2009, 10:22

На засіданні Кабінету міністрів у середу було прийнято рішення про виділення зі стабфонду 219 млн. гривень дотацій виробникам цукрового буряка.

Про це заявив міністр аграрної політики Юрій Мельник, пише газета "Комерсант-Україна".

За його словами, дотації будуть розподілятися з розрахунку 750 гривень на гектар посівів.

"Це не перевищує рівень минулого року", - зазначив голова асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук.

Реклама:

Уряд дотує посіви цукрових буряків з минулого року через скорочення їх площ, яке почалося в 2006 році.

Тоді в результаті перевиробництва цукру в країні ціни на нього різко впали, і знизилися закупівельні ціни на буряк.

У той же час в 2007/2008 році зросли закупівельні ціни на зернові, рентабельність вирощування яких досягала 100%, а буряків - не більше 30-40%.

В результаті аграрії почали скорочувати площі посівів цукрового буряка і розширювати посіви зернових, говорять учасники ринку.

За допомогою дотацій у минулому році зупинити скорочення площ посівів цукрового буряка не вдалося - вони зменшилися з 584 тис. га в 2007 році до 333 тис. га в минулому.

"Виділення урядом дотацій на рівні 750 грн./га в нинішньому році також не приведе до значного збільшення площі посівів цукрового буряка. Ми й інші великі агрохолдинги збільшимо їх відповідно до затверджених раніше планами, але більшість сільгоспвиробників не стануть цього робити", - упевнений голова ради директорів цукрового союзу "Укррос" Олександр Федоренко.

За його словами, буряк - більш витратна культура, ніж зернові, інвестиції в гектар посівів яких не перевищують 2,5-3 тис. гривень.

Це означає, що обсяг виробництва цукру в 2010 році в Україні не перевищить обсяг нинішнього року, який в асоціації "Укрцукор" прогнозують на рівні 1,5 млн. тонн при обсязі споживання на внутрішньому ринку 2-2,2 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!