Фондові індекси пішли врізнобій

Четвер, 24 вересня 2009, 09:59

Американські фондові індекси впали у середу через побоювання, що ФРС практично вичерпала засоби стимулювання економіки.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Комітет з відкритих ринків ФРС завершив 23 вересня дводенне засідання, за підсумками якого залишив базову процентну ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних.

Однак падіння, як вважають аналітики, було викликане коментарями, що містяться в доповіді комітету, де сказано, що ФРС продовжить застосовувати "широкий спектр інструментів" для підтримки економіки. У серпні в аналогічному документі говорилося, що ФРС буде використовувати "всі доступні інструменти".

Реклама:

"ФРС сигналізує тим самим, що хоча вони все ще тиснуть на педаль газу, ця педаль вже не втоплена в підлогу. Вони не кажуть, що збираються зробити все можливе, щоб підтримати відновлення економіки", - заявляє головний інвестиційний директор Бостона LPL Financial Берт Уайт.

Індекс Dow Jones Industrial Average за підсумками торгів у середу опустився на 81,32 пункту (+0,83%) - до 9748,55 пункту.

Standard & Poor's 500 упав на 10,79 пункту (1,01%), склавши 1060,87 пункту.

Значення індексу Nasdaq Composite зменшилося на 14,88 пункту (0,69%) - до 2131,42 пункту.

Європейські фондові індекси змінилися різноспрямовано в середу, позитивний вплив на ринок добрих економічних даних компенсувало падіння котирувань акцій нафтових компаній.

Позитивний вплив на ринок зробили також дані про збільшення ділової активності у виробничому секторі і сфері послуг єврозони у вересні. Зведений індекс двох секторів, що розраховується Markit Economics, виріс в цьому місяці до 50,8 пункту з 50,4 пункту в серпні. Показник підвищується вже 2 місяці підряд.

Dow Jones Stoxx 600 піднявся за підсумками торгів на 0,2%. Цей індикатор виріс на 55% порівняно з мінімумом, зафіксованим 9 березня. Відношення котирувань акцій компаній, що входять до його розрахунок, до їх прибутків, становить у цей час 51, що є максимумом з 2003 року.

"Умови в реальній економіці залишаються дуже слабкими, і деяке її відновлення повністю засноване на гігантських обсягах фінансового та грошово-кредитного стимулювання, що вживаються урядом. Я як і раніше оцінюю ситуацію з песимізмом", - відзначає фондовий аналітик Charles Stanley & Co. в Лондоні Джеремі Бетстоун-Карр.

Більшість фондових індексів Азії падає в четвер через зниження цін на сировину. На японських фондових майданчиках спостерігається зростання, тому що брокери поліпшили рейтинг акцій Toshiba Corp. і Fast Retailing Corp.

Зведений фондовий індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI Asia Pacific майже не змінився з відкриття торгів. Падіння зазначено на всіх ринках, крім Японії та Індонезії.

Японський індекс Nikkei 225 виріс на 1,7%, незважаючи на заяву уряду про скорочення експорту в серпні 11-й місяць підряд - на 36%.

Гонконгський Hang Seng втратив 2,5%, китайський Shanghai Composite - 1,2%.

"Всі сходяться на тому, що найгірше вже позаду. Однак украй складно зрозуміти, наскільки швидким буде відновлення", - відзначив Тім Шредерс з Pengana Capital Ltd.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!