Ющенко хоче бачити українське на світовому продовольчому ринку

Четвер, 24 вересня 2009, 09:00

Президент Віктор Ющенко пропонує використовувати механізми співпраці з Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) для представлення української продукції аграрного сектору на світовому продовольчому ринку.

Про це він заявив під час зустрічі з генеральним директором ФАО Жаком Дюфом в середу у Нью-Йорку, повідомляє прес-служба глави держави.

Сторони обговорили проблематику подолання наслідків світової економічної кризи, а також питання продовольчої безпеки у світі.

У зв'язку з цим президент України підтримав ініціативи ФАО, спрямовані на підтримку тієї частини людства, яка страждає від голоду.

Реклама:

У ході бесіди сторони також торкнулися питання негативного впливу глобальної зміни клімату на розвиток аграрного сектору.

Ющенко відзначив, що необхідно консолідувати зусилля міжнародного співтовариства для протидії негативному впливу цих явищ, зокрема в частині заходів Рамкової Конвенції зі змін клімату та Кіотського протоколу.

Також були обговорені питання реформування ФАО, подальші шляхи співпраці між Україною та Організацією, зокрема, проведення зустрічей різного рівня найближчим часом, а також проекти надання ФАО технічної допомоги Україні.

За інформацією прес-служби президента України, за період 2003-2007 рокуів було реалізовано 3 проекти технічної допомоги за рахунок Фонду технічного співробітництва.

З 2005 року ФАО фінансує для України тільки проекти прискореної технічної допомоги в рамках Програми технічного співробітництва (TCP Facility).

На розгляді ФАО знаходяться ще 6 запитів України на залучення коштів за Програмою технічного співробітництва.

Зокрема, одним з найбільш перспективних є проект розвитку системи ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин в Україні.

У липні 2009 року Україну відвідала оціночна місія, в кінці вересня очікується наступний візит, за результатами якого будуть надані рекомендації з удосконалення законодавства та розроблено проектну пропозицію з метою залучення коштів Фонду технічного співробітництва для фінансування проекту за підтримки уряду Швеції.

Також ФАО підготовлена технічна пропозиція для візиту оцінної місії з вивчення питань і конкретних потреб, пов'язаних з науковим і аналітичним потенціалом заходів контролю над продовольчою безпекою (нарощування потенціалу Української лабораторії якості та безпеки харчової та сільськогосподарської продукції). Тривалість проекту - 3 місяці, вартість - 33,5 тис. доларів. Очікується приїзд оціночної місії за проектом.

Проектні пропозиції з розповсюдження кодексу поведінки ФАО на території України, консолідації земельних ресурсів і розвитку земельних відносин, нарощування потенціалу для прискореного переходу до сталого розвитку лісового сектора поки що не узгоджені.

Розглядається також пропозиція про проведення оцінки потенціалу системи маркування з географічними ознаками і її впровадження на шляху розвитку сільських територій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!