Росіяни хочуть фінансувати добудову ХАЕС

Середа, 23 вересня 2009, 16:05

Україна і Росія розглядають можливість повного фінансування російською стороною добудування 3 і 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції.

Про це заявила заступник міністра палива й енергетики Наталія Шумкова, повідомляє агентство "Українські новини".

"Наступним кроком у нас буде кредитна угода, оскільки ми збираємося залучити російські інвестиції для будівництва цих блоків практично в повному обсязі", - сказала вона.

За її словами, раніше така можливість обговорювалася на зустрічі прем'єр-міністрів двох країн.

Реклама:

Шумкова також зазначила, що при цьому Україна зацікавлена у виконанні вітчизняними підрядниками не менш як 60% всіх будівельних робіт.

"Ми, взагалі, говоримо про рівень 60% залучення українських підрядників для проектних, монтажних та інших робіт", - сказала заступник міністра.

Раніше Мінпаливенерго заявляло, що однією з переваг вибору російського типу реактора для добудування 3 і 4 блоків ХАЕС була пропозиція російської сторони профінансувати в кредит близько 85% всіх робіт.

Як повідомлялося, Кабмін постановою №118 від 18 лютого затвердив тип реактора ВВЕР-1000/В-392 для добудування 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС.

У жовтні 2008 року колегія Міністерства палива й енергетики затвердила переможцем конкурсу на вибір типу реактора для добудування цих блоків ХАЕС компанію "Атомстройэкспорт" (Росія).

Мінпаливенерго попередньо оцінює добудування 3 і 4 енергоблоків ХАЕС в 15 млрд. гривень.

Наразі ХАЕС має два енергоблоки типу ВВЕР-1000 встановленою електричною потужністю 1 ГВт кожний.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: