Україна скоротила виробництво коксу на 22,9%

Середа, 2 вересня 2009, 18:41

Українські коксохімічні заводи (КХЗ) у січні-серпні 2009 року скоротили виробництво металургійного коксу 6-процентної вологості, за попередніми даними, на 22,9% в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року - до 11,372 млн. тонн.

Про це заявив генеральний директор об'єднання коксохімічних підприємств "Укркокс" Анатолій Старовойт, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, у серпні вироблено 1,514 млн. тонн цієї продукції.

При цьому він нагадав, що українські КХЗ в 2008 році скоротили виробництво коксу на 5,4% у порівнянні з 2007 роком - до 19,465 млн. тонн.

Реклама:

За словами Старовойта, наразі нестача коксівного вугілля є стримуючим моментом для виробництва коксу і, як наслідок, підвищення обсягів виплавки чавуну і металопродукції в цілому.

"Вугілля і кокс є стримуючим чинником. Металурги України могли б збільшити обсяги виробництва, однак вугілля не вистачає", - констатував співрозмовник агентства.

Старовойт додав, що серпень і вересень традиційно "провальні" місяці через високий попит на кокс і нестачу коксівного вугілля.

Гендиректор зазначив, що швидко наростити видобуток коксівного вугілля в Україні буде складно, а також непросто різко збільшити обсяг імпорту цієї продукції з Росії.

"Дай Бог, щоб втримався імпорт на існуючому рівні", - сказав він.

Співрозмовник агентства додав, що для металургійних підприємств України наразі не вистачає близько 150-200 тис. тонн коксівного вугілля на місяць для задоволення заявок металургів.

"Більш точними розрахунками зараз займаються наші фахівці", - пояснив він.

Уточнюючи ситуацію з імпортом коксівного вугілля, Старовойт констатував, що імпорт в основному здійснюється з Росії. Є також поставки з Казахстану та Канади. Поставки вугілля з нещодавно придбаної "Метінвестом" американської United Coal Company (UCC) ускладнені через відсутність глибоководного порту в Україні.

Гендиректор припустив, що Україна в 2009 році імпортує з РФ близько 5 млн. тонн збагаченого коксівного вугілля, в той час як роком раніше - більше 9 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: