НБУ перевірить завищені кредитні ставки

Середа, 2 вересня 2009, 12:43

Національний банк має намір перевірити законність підвищення комерційними банками відсоткових ставок за кредитами.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Міністерства юстиції, передає агентство "Українські новини".

Мін'юст надав НБУ інформацію щодо порушень банками банківського законодавства й нормативно-правових актів регулятора.

НБУ у свою чергу відреагував на запит Мін'юсту листом першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова, у якому зазначено, що Нацбанк у разі виявлення порушень застосує до банків адекватні засоби впливу.

Реклама:

У своєму запиті до НБУ міністр юстиції Микола Оніщук висловлював стурбованість ситуацією, пов'язаної з підвищенням одним з комерційних банків кредитної ставки з 25,5% до 30% і зняттям коштів з рахунку в однобічному порядку без згоди позичальника.

Онищук підкреслює, що останнім часом почастішали звернення громадян у Мін'юст щодо підвищення в однобічному порядку процентної ставки за кредитними угодами, укладеним комерційними банками.

"У такій ситуації комерційні банки не враховують законодавчі зміни щодо неможливості зміни розміру відсоткової ставки за кредитними договорами в однобічному порядку", - зазначено в запиті міністра юстиції.

За даними прес-служби, заборона щодо однобічного порядку зміни умов укладених із клієнтами договорів, у тому числі щодо збільшення розміру процентної ставки за кредитними договорами, міститься в статті 10561 Цивільного кодексу й у частині 4 статті 55 Закону "Про банки й банківську діяльність".

Як повідомлялося, раніше НБУ закликав банки виважено підходити до питань перегляду ставок за кредитами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: