Україні не світять прямі поставки газу з Туркменистану?

Середа, 16 вересня 2009, 09:38

Результатами візиту українського президента до Туркменистану поки що є підписання кількох угод, але жодна з них не стосується енергетики.

Про це українській службі ВВС сказав директор Центру вивчення Середньої Азії та Кавказу у Швеції Мурад Есенов.

"В результаті лише одного візиту президента Ющенка до Туркменистану навряд чи можна буде говорити про активізацію співробітництва Туркменистану з Україною", - стверджує експерт.

За його словами, Україна та Туркменистан не мають спільного кордону і для вирішення питання транспортування газу треба буде обов'язково залучити треті країни - Узбекистан, Казахстан та Росію, "тому швидко такі питання і виключно на двосторонній основі навряд чи вирішуються".

Реклама:

"Раніше ключовим споживачем туркменського газу була саме Україна, але тоді в поставках газу брала участь і російська сторона. А зараз російської сторони в цій грі немає. Навіть більше - вона ніби виступає в ролі опонента україно-туркменської співпраці, тому без неї навряд чи Ющенко, чи Тимошенко, чи Янукович зможуть вирішити цю проблему", - наголошує Есенов.

Експерт нагадав, що прямого газового контракту, прямих газових стосунків України з Туркменистаном ніколи не було, бо там завжди був присутній російський учасник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!