Причин для повторення газової кризи не існує – "Нафтогаз"

Понеділок, 14 вересня 2009, 14:05

"Нафтогаз" відкидає підозри очільника російського газового монополіста "Газпром" Олексія Міллера про те, що Україна може виявитися не в змозі платити за користування газом у зимовий період 2009-2010 року, і це призведе до повторення газової кризи, як необгрунтовані.

Про це заявив прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський, пише газета "Дело".

"Де-факто, не існує причин для повторення газової кризи", - сказав він.

"У перший раз у своїй історії Україна має достатньо газу в сховищах - 25 млрд. кубометрів - для задоволення своїх зимових потреб", - підкреслив Землянський.

Реклама:

За його словами, хоча у деяких покупців виникли проблеми через економічну кризу, у "Нафтогазу" було достатньо грошей для оплати витрат на імпорт, не в останню чергу тому, що спад промисловості знизив попит на газ.

"Нафтогаз" намагається реструктурувати борги у розмірі 1,7 млрд. доларів, включаючи єврооблігації на суму 500 млн. доларів з терміном погашення 30 вересня, і планує робити нові пропозиції для кредиторів на цьому тижні.

Однак Землянський сказав, що Київ може оплатити свої газові рахунки "незалежно" від того, чи були переглянуті борги.

Попередження Міллера були розцінені в Києві як спроби "очорнити" Україні напередодні виборів, підкреслити її нестабільність і підірвати рейтинг президента Віктора Ющенка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!