Росія демпінгує на ринку нафти

Понеділок, 14 вересня 2009, 10:52

Росія не буде погоджувати з ОПЕК обсяги експорту нафти.

Про це у відповідь на претензії картелю заявив міністр енергетики Сергій Шматко, пише газета "Ведомости".

Як відомо, напередодні генсекретар ОПЕК Абдулла аль-Бадрі поскаржився на небажання Росії підтримати картель у боротьбі з надлишковою пропозицією нафти і обмежити її експорт.

"У нас ніколи не було зобов'язань (перед ОПЕК)", - заявив Шматко.

Реклама:

Росія може почати регулювати рівень видобутку нафти у випадку різкого зниження цін, сказав він.

Нинішні ціни Шматко вважає нормальними для зростання видобутку. За прогнозами Міненерго, він зросте в 2009 році на 0,4% до 490 млн. тонн.

Експерти відмічають, що Росія "дружить" з ОПЕК лише в періоди зростання цін.

"ОПЕК стало прикро: поки картель стримує видобуток, Росія стала найбільшим експортером", - зазначає Михайло Субботін з ІМЕМ.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, в II кварталі Росія обігнала за обсягом експорту нафти найбільшого члена ОПЕК - Саудівську Аравію: 7,4 млн. барелів на добу проти 7 млн. барелів на добу.

У порівнянні з I кварталом експорт з Росії виріс на 0,15 млн. барелів на добу, а продажі Саудівської Аравії скоротилися на 0,39 млн. барелів на добу.

Росія веде подвійну гру: декларує підтримку ОПЕК при дешевій нафті і відмовляється від співробітництва, як тільки ціни стають комфортними, вважає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Як відомо, у квітні віце-прем'єр Ігор Сечин виступив за "координацію" дій з картелем для підтримки цін. Москва пропонувала ОПЕК надати Росії статус спеціального спостерігача або ввести в секретаріат ОПЕК представника Міненерго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!