Росія вирішила не приєднуватися до Енергохартії

Четвер, 6 серпня 2009, 13:12

Уряд Росії прийняв пропозицію міністерства енергетики не ставати учасником Договору до Енергетичної хартії з питань енергоефективності та відповідних екологічних аспектів.

Відповідне розпорядження підписав голова уряду РФ Володимир Путін 30 липня, повідомляє агентство "Интерфакс".

Цим розпорядженням уряд також схвалив проект відповідної ноти і доручив міністерству закордонних справ направити її уряду Португалії.

У проекті ноти наголошується, що Росія не застосовувала тимчасово будь-яке положення Договору, яке б суперечило російському законодавству.

Реклама:

"Росія не вважає себе пов'язаною зобов'язанням не робити дій, які позбавили б зазначені договір і протокол їх об'єкта і мети", - йдеться в ноті.

Як відомо, договір Енергетичної хартії вступив у дію в квітні 1998 року. Основою для цього документа стала Енергохартія 1991 року, яка носила декларативний характер і була спрямована на зміцнення міжнародних зв'язків в енергетиці.

Міжнародний договір до Енергохартії від 1994 року став юридично обов'язковою багатосторонньою угодою, що охоплює весь енергетичну виробничо-збутовий ланцюжок (від розвідки до кінцевого використання) і все енергетичні продукти і пов'язане з енергетикою обладнання.

Навесні 2009 року, після газового конфлікту з Україною, Росія розкритикувала Енергохартію і підготувала альтернативний їй проект угоди, який, на переконання Кремля, би дозволяв більш збалансовано враховувати інтереси як країн-споживачів енергоресурсів, так і країн-виробників і країн-транзитерів енергоресурсів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!