Банки побоюються зниження ліквідності

Понеділок, 3 серпня 2009, 13:16

Асоціація українських банків побоюється можливого зниження ліквідності фінустанов після введення Національним банком вимоги про зарахування банками на спецрахунок у НБУ 40% суми обов'язкових резервів.

Про це йдеться в повідомленні АУБ.

"Виконання вимог постанови №414 призведе до погіршення й без того складного становища ліквідності багатьох банків, зменшення обсягів вільних коштів, вкладених банками в депозитні сертифікати НБУ й облігації внутрішньої державної позики", - зазначається в повідомленні асоціації.

АУБ також побоюється підвищення ставок за гривневими ресурсами на міжбанківському кредитному ринку й уповільнення тенденцій до поновлення кредитування економіки.

Реклама:

"У період, коли спостерігається нестабільність на фінансових ринках і надлишкова ліквідність за один день може обернутися дефіцитом ліквідності, не можна допускати заморожування коштів на окремому рахунку в НБУ", - сказано в повідомленні АУБ.

У цьому зв'язку АУБ пропонує НБУ скасувати порядок часткового формування банками обов'язкових резервів на спеціальному рахунку в НБУ, залишивши цей порядок як можливий захід впливу для банків, що систематично порушують банківське законодавство й вимоги регулятора.

Якщо ж НБУ вважатиме неможливим виконання такої пропозиції АУБ, асоціація вважає за необхідне встановити сплату Нацбанком відсотків за розміщення банками коштів на спецрахунку в НБУ або встановити рефінансування банків без сплати відсотків під заставу коштів на спецрахунку в НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: