Думка експерта: Долар був, є і буде

П'ятниця, 21 серпня 2009, 13:04 -

Економічна правда повідомляла, що відомий американський економіст Джозеф Стігліц на виступі у Бангкоку запропонував створити єдину світову резервну систему.

Він не впевнений, що Федеральна резервна система США (ФРС) зможе у потрібний час вивести надлишкову ліквідність з економіки.

Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин в коментарі "Економічній правді" сказав, що не сумнівається в ролі долара як в основній світовій резервній валюті.

"Незважаючи на те, що долар піддається критиці, він є і буде залишатися основною світовою резервною валютою", - вважає економіст.

Реклама:

Але треба враховувати, за його словами, що основні заходи Федеральної системи використовувалися як антикризові.

"Якщо б не було цих заходів, невідомо де ми були б сьогодні", - наголосив він.

Юрчишин підкреслив, що в останні місяці обсяги коштів, що вливалися ФРС в економіку, були стабільними й "не відбувалося нескінченного розширення обсягу грошового ресурсу для підтримки ліквідності".

"Протягом останніх місяців несподіванок якихось на світових ринках не було, тому можна стверджувати, що ризики, пов'язані із значними вливаннями доларів у світову економіку призвели до незначної девальвації", - зауважив експерт.

Як приклад, він навів курс долара на світових ринках.

"Якщо ми подивимося, то був досить рівномірний курс 1,3 (1,3 долара за євро - "ЕП"), а зараз - 1,4. Це якраз природно й це незначний чинник і незначна плата за активну монетарну політику, спрямовану на рівновагу попиту на надійні фінансові активи", - стверджує економіст.

Економічна правда

   

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: