"Нафтогаз" може втратити мільярди на економії Тимошенко

П'ятниця, 21 серпня 2009, 09:11

Впровадження енергозберігаючих технологій для зменшення закупівель обсягів газу з Росії не дасть уникнути Україні багатомільярдних втрат.   

В четвер Юлія Тимошенко заявила, що Україна планує скоротити закупівлі російського газу до 25 млрд. куб м в 2010 році, пише видання "Ведомости".

Втім, "Нафтогаз" може втратити мільярди на такий економії своєї країни. Його контракт з "Газпромом" складений за принципом "бери або плати": гроші перераховуються як мінімум за 80% контрактних обсягів (тобто 41,6 млрд. куб м в 2010 році).

Джерело "Врємя новостєй" стверджує, що запит про перегляд обсягу на наступний рік від українських партнерів не надходив, а термін для ініціювання переговорів закінчився 30 червня.

Реклама:

Тимошенко ж заявила, що дискусія ведеться на рівні керівництва компаній.

"Коли вони (переговори) будуть виходити на конкретні домовленості, я особисто підключуся до цього питання", - наголосила вона. 

Названий Тимошенко план вдвічі менше того, що записано в 11-річному контракті "Газпрому" та "Нафтогазу України" (52 млрд. куб м на 2010 рік).

Але новий прогноз виконаємо, упевнений радник Тимошенко з паливних питань Олександр Гудима. Півроку в умовах кризи навчили Україну по максимуму економити газ, особливо населення, малий бізнес і бюджетні організації в селах і селах, зазначає він.

До кризи Україна споживала близько 70 млрд. куб м газу на рік: майже 20 млрд. куб м вона видобуває сама, приблизно 50 млрд. куб м імпортувалося.

У цьому році "Нафтогаз" скоротив план щодо імпорту до 32 млрд. куб м. А внутрішня видобуток у січні - липні виріс на 1,8% до 11,4 млрд. куб м.

Які обсяги газу вже економляться за рахунок альтернативного палива, представник Мінпаливенерго України уточнити не зміг.

"Нафтогаз" звертався до "Газпрому" з проханням скоротити обсяги 2010 року (до 35 млрд. куб м), розповідав раніше співробітник "Газпрому", але російський концерн цю цифру не погодив.

Представник "Газпрому" не став коментувати заяву Тимошенко. Представник "Нафтогазу" хід переговорів також не коментує, але скорочення імпорту не виключає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!