Російський олігарх врятує німецькі й українські верфі

Вівторок, 18 серпня 2009, 18:33

Кредитори збанкрутілих німецьких верфей Wadan дали зелене світло на продаж контрольного пакету акцій російському інвестору.

Членові наглядової ради "Газпрому" 53-річному Ігорю Юссуфову тепер належатимуть верфі у Ростоку та Вісмарі, а також в українському Миколаєві, пише Deutsche Welle.

Юссуфов заплатить за верфі близько 40 мільйонів євро. Крім того, росіянину доведеться повертати борги підприємства, які перевищують 90 мільйонів євро.

План санації німецьких верфей передбачає скорочення персоналу з 2500 до 1600 співробітників.

Реклама:

Глава уряду землі Мекленбург-Передня Померанія, яка є головним кредитором Wadan, Ервін Селлерінг зізнався, що ключовим поштовхом для рішення про продаж підприємства Юссуфову став сигнал після зустрічі Анґели Меркель і Дмитра Медведєва наприкінці минулого тижня.

Дотепер власником контрольного пакету акцій Wadan також був російський інвестор - фонд FLC West.

Передбачалося, що верфі у Ростоку, Вісмарі та Миколаєві виготовлятимуть кораблі для російського торгівельного флоту.

Однак концепція російського менеджменту не витримала випробування фінансовою кризою, і верфі стали безнадійними банкрутами.

Головна причина - замовники не виконали своїх зобов'язань. Новий інвестор - наближений до Кремля Ігор Юссуфов - стане більш надійним партнером, сподіваються у Німеччині.

Особливо привабливою є перспектива державних замовлень з Росії. Адже суднобудівна галузь загалом переживає серйозні труднощі.

Останні замовлення на верфі Wadan у Німеччині надійшли ще у лютому 2008 року.

Крім двох верфей у Німеччині, до складу Wadan входить також миколаївський суднобудівний завод "Океан", на якому працюють близько 2500 тисяч людей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: