Опозиція прогнозує зростання держборгу до 36% ВВП

Вівторок, 18 серпня 2009, 15:10

Депутат Верховної ради, член фракції Партії регіонів, міністр економіки "опозиційного Кабінету міністрів" Ірина Акімова прогнозує, що державний борг до кінця 2009 року становитиме 36% внутрішнього валового продукту.

Про це вона сказала на прес-конференції у Києві, повідомляє агентство "Українські новини".

"Державний борг, я говорю не про корпоративні (борги), а про державний борг, у нас зріс практично втричі (з осені 2008 року). До кінця цього року він буде становити порядку 36% ВВП", - сказала Акімова.

При цьому вона підкреслила, що така динаміка зростання держборгу викликає великі побоювання.

Реклама:

Зі слів депутата, такий рівень держборгу був би обґрунтованим і доцільним, якби державні гарантії видавалися під кредити, необхідні економіці.

Акімова підкреслила, що сума держборгу росте за рахунок неефективного перерозподілу Кабміном бюджетних коштів.

"Тільки за останні півтора місяці були легко розподілені урядом (Тимошенко) бюджетні гроші на суму 22 млрд. Звідки ж тоді взялися в сумі 22 млрд. (кошти) для того, щоб профінансувати фікцію реформи в медичному обслуговуванні?", - сказала Акімова.

За її словами, до кінця 2009 року на одного жителя України сума боргу становитиме порядку 1000 доларів, при тому що в 2008 році ця цифра становила 380 доларів.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів прогнозує зростання державного боргу на 5,1% до 18,9% ВВП.

Cукупний прямий державний і гарантований державою борг України за червень 2009 року збільшився на 8,3%, або на 2,2 млрд. доларів, - до 28,683 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!