Думка експерта: Падіння ВВП виявилося меншим, ніж очікувалося. ВІДЕО

Понеділок, 17 серпня 2009, 17:53

За попередніми оцінками Держкомстатисту, реальний ВВП скоротився на 18% у другому кварталі 2009 року порівняно з відповідним періодом 2008 року.

За словами економіста інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексія Блінова, оприлюднена попередня оцінка трохи краща за оцінку спаду ВВП на 20% компанією Astrum. "Однак показник зниження ВВП може зазнавати змін до моменту публікації офіційного звіту в кінці вересня", - зазначив він.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

Водночас, експерт відзначив, що компанія не має навіть загальної офіційної розбивки ВВП за другий квартал 2009 року, щоб робити висновки про те, що ж поліпшило показник у порівнянні з її оцінками.

Реклама:

"Приміром, у очікуваних даних за другий квартал 2009 року цікаво вивчити кілька моментів. По-перше, в Україні традиційно існує проблема дефлятора ВВП і його компонентів, які вже неодноразово дивували економістів. По-друге, в центрі уваги знаходиться питання статистики запасів. Ця стаття ВВП звичайно використовується в якості технічної: вона збалансовує розбіжність між розрахунками ВВП за методикою виробництва та методикою споживання", - сказав він.

"По-третє, цікаво дізнатися, як офіційна статистика відображає тенденції по випуску та доданої вартості в другому кварталі 2009 року, тобто чи гармонізувалася їхня динаміка або ж розійшлася. Це дасть додаткове розуміння того, якою є загальна тенденція ефективності економіки з витратами в період кризи", - додав експерт.

Блінов зазначив, що Astrum зберігає прогноз зниження реального ВВП у 2009 році на рівні 13% рік до року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!