Дефіцит держбюджету виріс до 5 мільярдів гривень

Понеділок, 17 серпня 2009, 13:27

За підсумками першого півріччя дефіцит загального фонду держбюджету перевищив граничний показник майже на 5 мільярдів гривень.

У січні-червні поточного року реальний дефіцит загального фонду держбюджету склав 14,1 млрд. грн., пише "Дело".

Цей показник за підсумками року, відповідно до закону про бюджет, не може перевищити 9,2 млрд. грн.

Незважаючи на постійні звіти Держказначейства про виконання доходної частини держбюджету в першому півріччі, уряд так і не утримався в рамках граничного дефіциту.

Реклама:

Раніше заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук обіцяв, що за підсумками року розрив не вийде за встановлені межі у зв'язку з тенденцією до зростання доходів бюджету в другому півріччі.

Але поки що такий тренд слабо помітний. Так, у липні до загального фонду держбюджету надійшло 11,3 млрд. грн. (100,3% плану) - це менше, ніж в першому півріччі, за винятком січня і червня.

Однак, за словами високопоставленого джерела в Мінфіні, різниця буде відчутна вже в поточному місяці.

"У серпні, згідно з бюджетним помісячним розписом, ми повинні набрати в загальний фонд держбюджету близько 16 млрд. грн. доходів (у липні отримано 11,3 млрд. грн.). Доходи будуть рости, а на витратах можна заощаджувати. Ми не можемо порушити план, встановлений законом", - запевняє він.

Експерти підтверджують, що в другому півріччі надходження до бюджету традиційно більше, ніж у першому.

"Однак ми мали невтішну картину в першому півріччі. За перші сім місяців цього року до бюджету було спрямовано 43% річних планових доходів, тоді як історично середній показник для цього періоду становить 54-55%. Тому, щоб виконати план, уряду доведеться знайти спосіб щомісячно збільшувати доходи на 50%, а реально вони будуть зростати відсотків на 15. перекрити дірку в бюджеті не вдасться", - упевнений старший аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.

За його словами, виконання річного плану з дохідної частини становитиме 80-85%.

Експерти стверджують, що керівництво Мінфіну лукавить: в поточних економічних умовах досягти встановлених граничних показників дефіциту держбюджету нереально.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!