Думка експерта: Девальвація гривні пов'язана з Родовід банком

Понеділок, 17 серпня 2009, 12:05

В п'ятницю 14 серпня торги долара на міжбанку закрили тиждень зростанням іноземної валюти до рівня 8,3-8,4 гривень.

Радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко у коментарі "Економічній правді" сказав, що девальвація гривні пов'язана з грошима, отриманими вкладниками Родовід банку.

"Причину різкої девальвації гривні минулого тижня будуть ще аналізувати довго, але факт залишається фактом: головним детонатором, який прискорив девальвацію гривні, стали гроші, отримані вкладниками Родовід банка", - вважає він.

За його словами, розблокування депозитних рахунків вкладників в Родовідбанку збільшило попит на готівкову валюту, так як населення поспішило конвертувати забрати гроші з депозитних рахунків у валюту.

"Тому ринок почав відчувати підвищений попит на готівкову валюту, без додаткового надходження нової валюти. Розпочався процес девальвації гривні, який ще більше стимулював попит на валюту, тому що до фізичних осіб додалися і юридичні особи, які працюють в "тіньовій економіці", - зазначив радник голови правління.

Охріменко підкреслив, що девальвація відбувалася при зниженні залишків грошей на коррахунках банків з 22 до 18 млрд. грн.

"Фактично за рахунок перетікання грошей з банківського сектору на готівковий ринок і відбулося знецінення гривні", - констатує експерт.

"Подальша доля курсу гривні багато в чому залежить від інтервенцій НБУ на валютному ринку. У цій ситуації експортери не поспішають і не поспішатимуть продавати валюту. Тому основним великим продавцем валюти може виступити тільки НБУ. Якщо інтервенції будуть носити активний характер, то повернути курс долара до позначки 7,7-7,8 гривень буде не складно", - додав він.

Економічна правда

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!