Поповнення резервів НБУ підтримає гривню

П'ятниця, 14 серпня 2009, 17:57

Поповнення резервів Національного банку в результаті розподілу Міжнародним валютним фондом спеціальних прав запозичення (SDR) збільшує можливості центробанку щодо підтримки національної валюти.

Про це заявили опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.

"Фактично поповнення резервів НБУ означає додаткові 2 млрд. дол., які Національний банк зможе використати на підтримку курсу гривні", - сказав економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов.

За його словами, найближчим часом на валютному ринку відбудеться корекція обмінного курсу - як на цій новині, так і в рамках того, що останній стрибок курсу вже вичерпав свої сили.

Реклама:

Разом з тим експерт не чекає повернення обмінного курсу до значень 8 грн./дол. і нижче.

Більше того, на його думку, до кінця року на валютному ринку буде спостерігатися висока волатильність, і восени ринковий курс буде демонструвати нові скачки, досягаючи рівня в районі 10 грн./дол.

"Девальваційні очікування будуть залишатися сильними до кінця року, а серйозне навантаження з виплати зовнішніх боргів не залишить надій на зміну тренда аж до другого кварталу 2010 року", - прогнозує Блінов.

Старший аналітик інвестгрупи "Сократ" Сергій Невмержицький також наголошує, що додаткові кошти МВФ дадуть НБУ можливість маневру, і допускає, що частина коштів піде на стабілізацію курсу гривні.

У той же час експерт вважає, що НБУ, в першу чергу, використовує залучені кошти для забезпечення розрахунків українських позичальників за зовнішніми зобов'язаннями і тільки потім - для підтримки валютного курсу.

"До сих пір НБУ проводив інтервенції на валютному ринку в недостатньому обсязі, що в підсумку призвело до нинішнього падіння гривні. У той же час НБУ вибрав пріоритетним для себе проведення цільових аукціонів з продажу валюти", - сказав Невмержицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!