НБУ затвердив методичні рекомендації стрес-тестування банків

П'ятниця, 14 серпня 2009, 12:41

Національний банк затвердив методичні рекомендації проведення стрес-тестування банків.

Про це сказано в постанові НБУ №460 від 6 серпня, повідомляє агентство "Українські новини".

У постанові НБУ зробив визначення, що стрес-тестування - це метод кількісної оцінки ризику, який визначає величину неузгодженої позиції, що піддає банк ризику, і в визначенні шокової величини зміни зовнішнього фактору - валютного курсу, процентної ставки і т.п.

Рекомендації розроблено з метою визначення підходів для здійснення оцінки стабільності банківської системи або окремого банку й становлення ступеня витривалості у випадку виникнення екстремальних подій.

Реклама:

За допомогою стрес-тестування визначаються найуразливіші місця окремих сфер діяльності банків.

Разом з тим, НБУ вказує, що кожен банк може розробити власну процедуру проведення стрес-тестування з урахуванням індивідуальності ризикового портфеля й специфіки своєї діяльності.

Базовими факторами ризику, як вказує регулятор, є: економічний спад, радикальна зміна вектора розвитку економіки, дефолти першокласних компаній-позичальників, великі коливання курсу національної валюти, інфляцію/дефляцію, рівень політичної стабільності, зміни процентних ставок.

Світова практика передбачає проведення стрес-тестування щокварталу.

Зважаючи на те, що в сучасних умовах спостерігається швидке поширення кризових подій і прискорений розвиток екстремальних ситуацій, Нацбанк рекомендує здійснювати оперативне стрес-тестування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!