Уряд ускладнив будівельникам життя

Вівторок, 11 серпня 2009, 09:55

Уряд зобов'язав фонди фінансування будівництва (ФФБ) з вересня страхувати ризики введенння в експлуатацію житла.

Це зобов'язання міститься в оприлюдненій в понеділок постанові №805 від 22 липня "Про затвердження порядку та правил обов'язкового страхування майнових ризиків за договором про участь у фонді фінансування будівництва", пише видання "Комерсант-Україна".

Потрапляють під страхування майнові інтереси покупців житла, які передали в управління фонду гроші на будівництво.

Страхуватися будуть ризики несвоєчасного введення об'єкта в експлуатацію, його невідповідності держстандартам, невиконання або неналежного виконання робіт, відсутність техдокументації на обладнання.

Реклама:

Страховий платіж вноситься один раз і не може перевищувати 1% від страхової суми. На прийняття рішення про виплату або відмову у страховика є 15 днів. Потім протягом 10 днів він повинен здійснити виплату коштів, отриманих ФФБ на будівництво житла.

"Через фонди зараз проходить більше 50% продажів житла, - говорить голова ради директорів Української будівельної асоціації Лев Парцхаладзе .- Страхування дозволить вирішити проблему подвійних-потрійних продаж однієї і тієї ж нерухомості".

Залучати кошти для будівництва забудовники зможуть також через фонди операцій з нерухомістю та цільові облігації.

У фондах фінансування будівництва обіцяють страхувати ризики несвоєчасного введення об'єкта в експлуатацію тільки за рахунок клієнтів-фізичних осіб і при підписанні нових договорів.

"Ми будемо страхувати за новими фондами, а в діючих змінювати умови не будемо", - сказав співробітник Кредитпромбанку .- Щоб застрахувати такі ризики, фізичні особи повинні будуть заплатити".

У договорах клієнтів ФФБ з'явиться рядок про страхування з окремою сумою, повідомив начальник управління довірчих операцій іншого банку.

Але страховий ринок не готовий брати на себе високі ризики галузі.

"Навряд чи комусь буде цікаво працювати з такими ризиками, адже зараз кожний десятий будинок здається з порушенням термінів", - говорить голова правління "Європейського страхового альянсу" Володимир Шевченко.

За його словами, мінімальний тариф на страхування ризиків повинен бути ідентичний вартості страхування фінансових ризиків - 2,5-6%.

"Тариф в 1% малоймовірний. Вищевказані ризики відносяться до фінансових ризиків, тариф за якими складає мінімум 10%", - зазначає начальник управління страхування майнових ризиків та відповідальності НАСК "Оранта" Катерина Шмурова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: