Думка експерта: Наміри уряду повернути зернотрейдерам 1 мільярд гривень ПДВ - неадекватні

Середа, 8 липня 2009, 16:59 -

Кабінет міністрів доручив Державній податковій адміністрації, Міністерству фінансів, Міністерству аграрної політики та Аграрному фонду відшкодувати зернотрейдерам до вересня 1 мільярд гривень податку на додану вартість.

Зокрема, у липні та серпні експортерам зерна буде відшкодовано по 500 мільйонів гривень.

Як повідомлялося, Кабмін затвердив порядок взаєморозрахунків з відшкодування ПДВ зерном з державного продовольчого резерву Аграрного фонду.

Згідно з цим порядком, Аграрний фонд продаватиме зерно на Аграрній біржі за середньозваженими цінами, які склалися протягом трьох попередніх торгових сесій на Аграрній біржі.

Реклама:

"Пропонована урядом схема, м'яко кажучи, неадекватна. У період жнив Аграрний фонд повинен закуповувати зерно, щоб не допустити сезонного зниження цін, а не продавати його, сприяючи ще більшому їх падінню", - сказала "Економічній правді" керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА Марія Колесник.

Вона нагадала, що Аграрний фонд та Аграрна біржа створювалися саме для вирівнювання сезонних коливань цін на продовольство, а нинішні плани уряду суперечать логіці та засадам діяльності цих інститутів.

Аналітик не вірить у спроможність уряду повернути трейдерам 1 мільярд гривень ПДВ за два місяці. "Я думаю, вони виставлять неринкові ціни, і ніхто у них нічого не купить", - прогнозує Колесник.

У випадку ж реалізації урядового проекту втрати Аграрного фонду можуть бути "колосальними".

"Вартість ячменю у найближчі місяці буде удвічі нижчою порівняно з цінами, за якими це зерно закуповувалося у Аграрний фонд. Таким чином, можна буде сміливо говорити про нецільове використання державних ресурсів", - вважає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: