МВФ за "добровільну" реструктуризацію боргів "Нафтогазу"

Четвер, 30 липня 2009, 19:38

Міжнародний валютний фонд (МВФ) схвалить реструктуризацію боргу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", якщо це має сенс для компанії і її фінансового балансу, і якщо така реструктуризація буде добровільною.

Про це повідомила голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбашіоглу, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Питання про ставлення фонду до можливої реструктуризації єврооблігацій "Нафтогазу України" на 500 млн. дол. з погашенням в кінці вересня цього року було основним на телефонній конференції голови місії, що пройшла напередодні, йдеться на веб-сайті МВФ.

Пазарбашіоглу відзначила, що реструктуризація боргу "Нафтогазу України" не входила до числа рекомендацій МВФ.

"Рекомендація полягала в тому, щоб починаючи з початку програми, уважно відслідковувати боргові зобов'язання уряду та гарантований державою борг і забезпечити гарне управління активами та зобов'язаннями, що може включати добровільну реструктуризацію боргу", - сказала голова місії.

За її словами, таке ж завдання стоїть і перед "Нафтогазом України", що обговорювалося в ході недавньої конференції під координацією ЄС у Києві і на двох попередніх зустрічах в Брюсселі.

Голова місії повідомила, що МВФ буде в тісному контакті з українською владою у разі появи пропозицій про реструктуризацію, але на даний момент вона не знайома з будь-якими деталями на цей рахунок і не може сказати нічого конкретного.

Відповідаючи на питання про здатність України оплатити поставки газу та можливості використовувати на ці цілі кошти фонду, Пазарбашіоглу лише відзначила, що газові платежі враховуються при відпрацьовуванні програми співпраці, тому що впливають на обслуговування зовнішніх боргів і платіжний баланс.

Реклама:

Раніше повідомлялося, що НАК "Нафтогаз України" збирається залучити у радники оффшорну компанію для реструктуризації боргів. До того ж, уряд дозволив "Нафтогазу" закуповувати фінансові послуги без тендерів.

27 липня уряд опублікував постанову, якою воно доручило Міністерству фінансів і НАК "Нафтогаз України" вжити заходів щодо реструктуризації заборгованості держхолдінга за зовнішніми позиками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: