У Білорусі назавжди заборонили валютні кредити

Середа, 29 липня 2009, 18:08

Заборона на видачу населенню Білорусії кредитів в іноземній валюті, що вступила в силу 28 липня 2009 року, введена "раз і назавжди".

Про це заявив голова правління Національного банку Білорусії (НББ) Петро Прокопович, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Я впевнений, що прийняте рішення буде діяти раз і назавжди", - сказав він.

Раніше Нацбанк позиціював це рішення як тимчасове - до 1 січня 2011 року.

Реклама:

"Якщо населення буде дуже хотіти отримувати валютні кредити, то ми розглянемо це питання. Але я не бачу передумов, що до цього питання треба буде повертатися на початку 2011 року. Всі звикнуть і будуть знати, що населення кредитується тільки в національній валюті", - сказав Прокопович.

Він підкреслив, що заборона на кредитування фізосіб в інвалюті введена з метою дедоларизації економіки, що обумовлено небезпекою високої залежності від коливань долара США та інших резервних валют.

"Весь світ сидить на "доларовій голці". В умовах кризи ми зробили для себе висновок - дедоларизація", - відзначив він.

Прокопович також нагадав, що "про заборону на валютні кредити для населення ми говорили ще на початку цього року".

З урахуванням високих ризиків валютних кредитів у них немає необхідності, вважає він. При цьому Прокопович вірить, що "прийде час, і білоруський рубль стане вільно конвертованою валютою, у наших громадян відпаде необхідність турбуватися за курс інвалюти".

Голова Нацбанку також повідомив, що до кінця 2009 року "чергових нововведень на валютному ринку не очікується". Зокрема, Нацбанк не розглядає можливість обмеження зняття валютних депозитів.

"Ці питання навіть не обговорюються. Держава зацікавлена в залученні коштів населення і гарантує 100% повернення вкладів", - підкреслив Прокопович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: