Думка експерта: Виділення третього траншу МВФ підтримає гривню

Середа, 29 липня 2009, 17:06

Рада директорів Міжнародного валютного фонду завершила другий перегляд програми співробітництва з Україною і схвалила виділення третього траншу кредиту на суму близько 3,3 млрд. доларів.

Аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан вважає, що схвалення виділення третього траншу кредиту МВФ для України матиме позитивний вплив на курс гривні.

"Повідомлення про виділення третього траншу є, безперечно, позитивним, хоча і цілком очікуваним, враховуючи ті кроки, які уряд зробив для задоволення вимог МВФ в питанні оздоровлення банківської системи та підвищення тарифів на газ", - відзначила експерт.

За її словами, новина може надати підтримку національній валюті.

"Ця новина надасть підтримку суверенним і квазісуверенним облігаціями України, а також національній валюті, яка протягом останніх декількох тижнів зазнавала значного девальваційного тиску у зв'язку з обмеженням інтервенцій з боку Національного банку", - сказала Бєлан.

Реклама:

Вона припускає, що Нацбанк чекає ясності в питанні виділення кредиту "Нафтогазу України" у розмірі 2-4 млрд. дол., який планується залучити для закупівлі природного газу і закачування його до сховищ.

"Якщо "Нафтогаз" не отримає цей кредит, це буде означати, що для виконання зобов'язань перед європейськими споживачами компанія буде змушена взяти валюту з резервів Нацбанку", - стверджує аналітик.

З огляду на сформовану невизначеність, аналітик припустила, що Нацбанк не хоче витрачати їх зараз, поки не вирішене питання з виділенням кредиту.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!